Forbrugerrådet Tænk håber, at skærpet konkurrence vil få bankerne til at hæve renten.
Jan Roland Thomsen, medejer af Tordenskjold Invest, der som de første er på vej med en obligationsfond med superlav risiko i konkurrence med bankerne om privates opsparing. Foto: Brian Karmark.
Nye investeringsfonde med meget lav risiko vil give danskerne mulighed for at opnå langt højere afkast på deres opsparing end i dag. Det sker som et svar på bankernes modvilje mod at hæve indlånsrenten, selv om de korte renter er steget kraftigt.
Obligationsfonden Fairrente med en risikoklasse 1 er netop godkendt hos Finanstilsynet. Med det nuværende renteniveau giver fonden et afkast på ca. 3,5 pct. om året efter omkostninger.
»Du skal se den nye investeringsforening med superlav risiko som et svar på, at mange husholdninger og små virksomheder lige nu har deres opsparing placeret til lave indlånsrenter, selv om de korte renter er steget kraftigt,« siger Jan Roland Thomsen.
Han er en af stifterne af Tordenskjold Invest, som lige nu venter på at blive godkendt som rådgivere for den nye fond, der vil investere i helt korte danske obligationer med løbetid under et år.
Jan Roland Thomsen er tidligere investeringschef for Alm Brand Group, mens hans partner Casper Fries kommer fra en stilling som Head of Funding i TDC Net. De to arbejdede i en årrække sammen i Danmarks Skibskredit.
»Pengemarkedsfonde fylder så meget i udlandet, at jeg nægtede at tro, at produktet ikke var almindeligt tilgængeligt for private danske opsparere, da min partner første gang nævnte lavrisikofonde som en løsning på bankernes modvilje mod at hæve indlånsrenten. Jeg mener, der er over 500 fonde i Danmark,« siger Jan Roland Thomsen.
Pengemarkedsfonde og investeringsforeninger med lav risiko er helt almindelige i resten af verden, men er i Danmark nærmest lukket land for almindelige investorer. PFA Pension har dog eksempelvis en intern pengemarkedsfond til sine gør-det-selv investorer.
Forbrugerrådet Tænk byder den nye konkurrence velkommen.
»Man kan håbe, at det vil få flere banker til at hæve renten på indlån. Det kan ikke være rigtigt, at man enten skal binde sine penge i lang tid eller have store summer at skyde ind for at få en rente, der bare ligner markedsrenten,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Han advarer investorer om kun at investere i godkendte produkter og om at være meget opmærksom på omkostningerne.
»De bør være meget, meget lave i sådan en afdeling. Man skal også være bevidst om, at selv om risikoen for kursfald skal være meget lille i sådan en afdeling, så kan kursen ændre sig lidt. Man er ikke garanteret en bestemt salgspris, og det kan som med al investering være en udfordring, hvis man skal sælge fra dag til dag,« siger Morten Bruun Pedersen.
For at holde omkostningerne nede bliver der i Fairrente ingen ind- og udtrædelsesgebyr, men en løbende omkostning på 0,25 pct. Fonden kan handles kurtagefrit via Fundmarket, som er markedsplads for flere unoterede investeringsforeninger.
Bragt på finans.dk
Derfor kan nye fonde med superlav risiko udfordre bankerne
23/02/2024
Efter flere år i skammekrogen vælter pengene ind i pengemarkedsfonde og de superkorte obligationsfonde uden for Danmark. Nu er de på vej herhjemme.
Da Casper Fries ville placere sin aldrende mors opsparing i korte obligationer for at skaffe hende et højere afkast end i banken, fik han et chok.
Det var både dyrt og besværligt som privat at købe de korte obligationer som skulle til. Han endte med at lade pengene blive stående i banken.
”Det gjorde det klart for mig, at der må være rigtig mange danskere, som ender med at tage til takke med en alt for lav rente. Og det bekræfter statistikken – danskerne har over 1.100 mia. kr. stående på almindelige bankkonti” siger Casper Fries, medstifter af Tordenskjold Invest.
Tordenskjold Invest vil forsøge at tage kampen op med bankerne om danskernes opsparing med obligationsfonden FairRENTE med meget lav risiko og et afkast efter omkostninger på omkring 3,5 pct. Med det nuværende renteniveau. Ifølge Finans’ oplysninger er andre på vej med lignende fonde.
Renten
Ifølge Mybanker er det bedste tilbud på opsparing uden binding eller minimumsindskud lige nu 3,15% i Bank Norwegian.
Hvis man vil binde sin opsparing eller kan indskyde et større beløb, er det muligt at få 3-3,5% i rente i flere banker.
Men hvis man ikke kan binde sin opsparing og måske blot sparer op gradvist, er der langt mellem tilbuddene. Bankerne tjener milliarder på danskernes lave indlånsrenter.
Og det har ifølge Bertil From, der står i spidsen for From Capital Management som rådgiver og forvalter for formuende investorer og fonde, givet et hul i markedet. Han har bl.a. en fond som mangeårig finansdirektør for Lundbeck Fonden.
”Bankernes beslutning om kun i meget begrænset omfang at lade kunderne få del i den højere indlånsrente har givet mulighed for konkurrence. Ved at investere i sådan en fond får kunderne adgang til det samme marked som bankerne” siger Bertil From.
Risikoen
Ifølge de nye PRIIPS-regler om risikomærkning af investeringsprodukter til private investorer skal investorer ien risikoklasse 1-fond kunne leve med kursudsving på op til 0,5 pct. Inden for et år.
Ens penge er ikke bundet, men der er en lille risiko for, at kursen er et nøk lavere, når man skal bruge sine penge.
Ellers har den store risiko for korte obligationsfonde altid været afkastet efter omkostninger. I mange år var renten så lav, at pengemarkedsfonde og de superkorte obligationsfonde var totalt uinterressante for andre end udbyderne.
Men det seneste år fik de europæiske pengemarkedsfonde ifølge Morningstar tilført mere end nogen anden fondstype, nemlig 196 mia. euro – over 1.450 mia. kr.
”Nu, hvor renten er steget kraftigt, og rentekurven ovenikøbet er invers, er situationen ændret. Og hvis bankerne holder fast i at give meget lidt af den korte rente videre til indlånskunderne vil den her slags fonde også kunne være alternativ til bankindlån, selv om renten skulle falde til 1,5 pct.” vurderer Bertil From.
Direktør Karsen Hanibal fra Optimal Invest vender tomlen op for de korte fonde. ”Det kan være en måde at få en ordentlig rente på sin opsparing med meget lille risiko. Men man skal holde øje med renteudviklingen, så det bliver ved med at være en god forretning efter omkostninger, også selv om renten falder. Kan man leve med lidt større udsving i kurserne og har en investeringshorisont på mindst tre år, er blandede fonde med lav risiko også interessante” siger han.
Bankerne
De superkorte fonde er skabt til at suge penge fra bankernes indslånskonti. Og mens flere kapitalforvaltere lige nu ser på mulighederne for at tilbyde helt korte obligationsfonde eller pengemarkedsfonde til private kunder, så skulle de store banktilknyttede investeringsforeninger ikke være iblandt dem.
Bankinvest-gruppen opererer under BI Holding, som ejes af 39 pengeinstitutter. Her har seniorporteføljeforvalter Christian Meyersahm beskæftiget sig med rentemarkedet i mange år og været med til at konstruere aktive obligationsfonde for BankInvest. Han fortæller, at BankInvest ikke har fonde lavere end risikoklasse 2. En af dem er fonden Korte Danske Obligationer, hvor den samlede risiko svarer til et- til tre- årlige obligationer.
Hans vurdering er, at det kan blive vanskeligt at skabe et merafkast i en risikoklasse 1-fond, hvor kurserne må svinge under 0,5 pct.
”Der er en risiko for, at man kommer til at sætte sig mellem to stole ved at gå ned i risikoklasse 1. Som jeg ser det, er vi i grænselandet mellem indlån i en bank og investering med en kort horisont op til et år for penge, man ikke vil binde. Hvis man vil binde pengene et år, kan man typisk få nogenlunde den samme rente i en bank” siger Christian Meyersahm.
Jan Roland Thomsen, som er den anden stifter af Tordenskjold Invest, medgiver at lavrisikofonde, ikke rummer de store muligheder for ekstra gevinster udover den løbende rentetilskrivning.
”Hvis man har penge, man ikke skal bruge i mange år, er det nok ikke en risikoklasse 1-fond, pengene skal anbringes i. Der er mulighed for at opnå et højere langsigtet afkast ved at tage mere risiko. Men skal du bruge pengene til at lave køkken i løbet af det næste halve år – eller skal du som pensionist løbende leve af pengene, så skal du ikke binde dem – kan fonden være oplagt” mener Jan Roland Thomsen