Virksomheder skal have mindst to konti som alt efter deres likviditetssituation enten er en bankkonto + opsparingskonto eller bankkonto + kassekredit.
Bankkontoen skal alle virksomheder have dels som Nem-konto, og dels til at betale regninger og modtage udeståender fra kunder. Alt efter likviditetssituationen i den enkelte virksomhed, har virksomheden derudover behov for enten en kassekredit eller en opsparingskonto.
Kassekredit
Hvis der opstår underskud på likviditetsbalancen i kortere perioder, er en kassekredit det den bedste løsning som man skal have på plads med sin bank. En kassekredit giver virksomheder mulighed for at trække på midler, når det er nødvendigt, uden at skulle ansøge om et nyt lån hver gang. Dette gør det lettere at håndtere uventede udgifter eller kortvarige likviditetsproblemer. En kassekredit kan derfor også fungere som en likviditetsbuffer som kan stå imod negative overraskelser i de kortsigtede pengestrømme.
Derudover, hvis en virksomhed pludselig står over for en god investeringsmulighed, kan en kassekredit give de nødvendige midler hurtigt, så man kan udnytte chancen uden at vente på en mere formaliseret finansieringsløsning.
Opsparingskonto
Virksomheder som i lidt længere perioder (f.eks. mere end tre måneder) har likviditetsoverskud, kan med fordel have en opsparingskonto. På den måde er det på forhånd tænkt over, hvordan pengene i banken bedst bliver forrentet. En bankkonto giver meget ofte meget lav rente, og en virksomhed kan derved tabe mange penge i forhold til at have pengene stående på en opsparingskonto eller i en pengemarkedsfond. En pengemarkedsfond vil ofte give den højeste rente.
Det er vigtigt at sikre sig, at der ikke er binding på opsparingskontoen, så det ikke er en forhindring, når der er behov for at trække pengene igen.
Kassekreditten og opsparingskontoen kan begge bruges, hvis der opstår uforudsete situationer og der hurtigt er brug for at skaffe likviditet. Det er så kun et spørgsmål om, hvorvidt likviditeten trækkes fra kassekreditten eller opsparingen. Nogle virksomheder vil have perioder, hvor der er likviditetsunderskud og andre perioder med likviditetsoverskud, f.eks. som følge af sæsonudsving, og de vil med fordel både have en kassekredit og en opsparingskonto, det vil sig i alt tre konti.
Hvad er en pengemarkedsfond
En pengemarkedsfond er kendetegnet ved at give et stabilt afkast med stor likviditet og meget lav risiko. Ved at have lavest mulig investeringsrisiko og kun være placeret i korte danske stats- og realkreditobligationer er pengemarkedsfonde det tætteste, man kommer på en risikofri rente og derved bedre end at opsparing placeret i banken.
I Danmark er det kun FairRENTE, som har risiko som en pengemarkedsfond. Fonden tilbyder
Markedsrenten, som er højere end i banken
Sikkerhed i korte danske stats- og realkreditobligationer
Ingen binding og lave omkostninger
Ved at have sikkerhed i obligationer er indestående over 750.000 kr. mere sikkert, end at have pengene stående i banken, da banker har meget større risiko for at gå konkurs end de danske obligationer.
For de fleste virksomheder er FairRENTE derfor perfekt ved placering af overskudslikviditet.